Expert: Så kan Sverige stödja Natos kärnvapenstyrkor, svt.se

Sverige är berett att sätta in militära styrkor för ”alla alliansens uppdrag” och ”accepterar kärnvapnens avgörande roll”. Det framgår av ett brev till Nato som utrikesminister Ann Linde (S) skrev under förra veckan.

– Till exempel kommer svenska flygplan att bli ombedda att delta i den årliga Nato-övningen ”Steadfast Noon”, vilket gäller stöd vid insatser med kärnvapen, säger William Alberque, direktör vid ansedda International Institute for Strategic Studies (IISS)

William Alberque på IISS har mer än 25 års erfarenhet av vapenkontroll och nedrustningsfrågor. Han tjänstgjorde tidigare som chef för Natos avdelning för vapenkontroll och nedrustning (ACDC). […]

Brevet innebär sannolikt att Sveriges stridsflygplan kan ge stöd åt andra Nato-länders stridsflygplan – om de ska genomföra uppdrag med kärnvapen – bedömer William Alberque.

– Med konventionell lufttaktik (SNOWCAT) kan man till exempel eskortera själva stridsplanen som är lastade med simulerade kärnvapen eller, i strid, riktiga kärnvapen.

– Varje allierad kan delta i enlighet med sina egna önskemål och nationella politiska beslut. Men det förväntas, särskilt utifrån det här stycket i brevet, att Sverige erbjuder konventionellt stöd till uppdraget. Och det är bra; det är vad Sverige borde göra som en god allierad. Läs artikel

Läs också kommentar på den här sajten till brevet (LOI).