”Europa kan inte lita på att USA skyddar oss mot Putin”, svd.se

Europa kan inte lita på att USA skyddar oss militärt mot Ryssland. Det menar Tysklands förre vicekansler Sigmar Gabriel. I en exklusiv intervju med SvD föreslår Gabriel att Tyskland investerar över 200 miljarder årligen i att försvara Polen och Baltikum mot Putin.

– Vi måste inse att världen håller på att förändras. […]

Vi kunde ägna oss åt oss själva, resten löste USA och i viss mån fransmännen. Så är det inte längre, säger Gabriel, som protesterar högljutt när jag säger ”Sedan kom Donald Trump”.

– Nej, nej, det här har inget med Trump att göra. USA har velat komma bort från att ha ansvaret för Europa länge. Kom ihåg att det var president Obama som kallade USA för en ”Stilla havs-nation”, säger han, men går ändå med på att Trump ställt saker på sin spets.

För att världen förändrats de senaste åren går inte att komma ifrån. Den amerikanske presidenten har vid flera tillfällen ifrågasatt Natos Artikel 5, som slår fast att en attack på en medlem är en attack på samtliga. Trump har dessutom hotat att dra sig ur den transatlantiska försvarsalliansen om inte Natoländerna ökar sina försvarsutgifter till 2 procent av BNP som de kommit överens om – ett mål som Tyskland är långt ifrån att uppfylla. I fjol låg de tyska försvarsutgifterna strax över 1,2 procent.

– Två procent av vår bruttonationalprodukt är 80 miljarder euro årligen (över 800 miljarder kronor). Frankrike som är en kärnkraftsnation lägger 40 miljarder euro på försvaret. Det är inte svårt att se hur våra grannländer skulle reagera om Tyskland plötsligt blev en militär jätte mitt i Europa, säger Sigmar Gabriel och citerar den gamla devisen om att Nato bildades för att ”hålla ryssen ute, amerikanerna inne och tyskarna nere”. Läs artikel