Ett brobyggarmöte, skd.se

Lars J Eriksson

Det är ingenslump att presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin möts i Helsingfors. Finland är historiskt en brobyggare mellan väst och öst. Dessutom har man i president Sauli Niinistö en statschef som varit mycket tydlig om att vilja driva på för tina upp de senaste årens frostiga förbindelser.

I början av 2000-talet fanns det goda förhoppningar om avspända relationer mellan öst och väst. Men dessa förhoppningar krossades när den dåvarande presidenten George W Bush omgiven av krigshökar som vice presidenten Dick Cheny och försvarsministern Donald Rumsfeld lanserade planerna på ett amerikanskt missilförsvar längs den ryska gränsen. Det officiella motivet – att skydda Europa mot Iran – var ett svepskäl, den verkliga innebörden var att snabbt kunna slå ut det ryska försvaret vid en konflikt. […]

Under den amerikanska presidentvalrörelsen var Donald Trump tydlig med att han ville bryta med den förda politiken och förbättra relationerna. Men hittills under hans presidenttid har utvecklingen snarast gått åt motsatt håll bland annat efter beskyllningarna om rysk inblandning i den amerikanska valrörelsen.
Förhoppningsvis kan mötet i Helsingfors bli inledningen på en ny period av avspänning. Läs ledaren