Erkki Tuomioja anklagar Mika Aaltola, som besökte Turkiet, för politik – ”Forskare bör respektera sin egen roll”, yle.fi

Google-översatt

Informationsinsamlingsresan för direktören och forskaren vid Utrikespolitiska Institutet (UPI) till Turkiet och slutsatserna de presenterade om att gå med i Nato är chockerande.

Mika Aaltola och Henri Vanhanen har varit i Ankara för att ta reda på turkarnas åsikter och synpunkter på Finlands NATO-medlemskap. Vanhanen fortsätter sin resa från Turkiet till Ungern med samma tema.

Utrikesutskottets vice ordförande, Erkki Tuomioja (till vänster), är upprörd över hur forskarna utformar politik och formar åsikter.

– Alla kan förstås uttrycka sina åsikter, men jag förväntar mig ett annat förhållningssätt från forskare och forskningsinstitut. De har blivit opinionsautomater som tror att de får bättre information än vad statsledningen har i de här frågorna, säger Tuomioja.

Turkiet och Ungern har ännu inte ratificerat Finlands och Sveriges NATO-medlemskap. På grund av Sveriges komplicerade väg till Nato har det diskuterats mycket i Finland om huruvida Finland bör gå med i militäralliansen före Sverige, om det ges möjlighet .

Aaltola ger också råd om Ilta-Sanomies berättelse(du byter till en annan tjänst)det i hans Twitter-tråd(du byter till en annan tjänst)regeringen att överväga att skilja Finlands anslutning från Sverige. Enligt Aaltola har han fått tips från turkarna om att Finland bör vara aktiva i själva frågan och besluta om åtskillnad av ländernas Nato-ansökningar. Beskedet forskarna fått är att det inte finns några problem med Finlands medlemskap, men det är mer utmanande med Sverige. Läs artikel