Erdogan kräver svenska utlämningar för Natointräde, svd.se

Sveriges nya regering har på flera olika sätt signalerat att den vill påskynda processen för ett Natomedlemskap.

Utrikesminister Tobias Billström har sagt att ”vi ska uppfylla delarna i avtalet som är ingånget med Turkiet och Finland”. Försvarsminister Pål Jonson har tagit avstånd från att vänsterpartistiska riksdagsledamöter viftat med PKK-flaggan i demonstrationer.

Och statsminister Ulf Kristersson sa under ett pressmöte tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Natohögkvarter i Bryssel på torsdagen att han är redo att åka till Turkiet så fort som möjligt för att diskutera Natoansökan.

– Jag är väldigt redo att åka till Ankara så fort som möjligt och vi har redan skickat den signalen till våra turkiska vänner och diskuterar vilken tidtabell som passar bäst.

– Vi gör allt vi kan för att uppfylla villkoren, sa han.

På fredagen bekräftade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för turkiska journalister att han fått en förfrågan om ett möte med Ulf Kristersson.

– Den nuvarande statsministerns inställning är gynnsam för kampen mot terrorism och terrorister. Självklart kommer vi att testa deras uppriktighet i denna fråga genom vårt möte, sa han enligt turkiska Daily Sabah.

Samtidigt gjorde han klart att han inte ser särskilt positivt på möjligheterna att säga ja till Sverige, så länge Sverige inte genomför utlämningar av de personer som är efterlysta som terrorister av Turkiet.

– Dessa terrorister borde fångas och överlämnas till oss. Vår hållning kommer inte att förändras. Eftersom vi är kompromisslösa i kampen mot terrorismen har vi ingen avsikt att göra några eftergifter. Läs artikel