Erdogan kräver lagändringar från Finlands sida – Haavisto: ”Det förekommer inget om lagändringar i samförståndsavtalet”, svenska.yle.fi

För bara några dagar sedan såg det ut som att Finland och Sverige hade banats väg för ett Natomedlemskap. Nu sätter sig Turkiets president Erdogan igen på tvären och ställer nya krav på Finland och Sverige.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet inte kan ratificera Finlands och Sveriges Natomedlemskap om inte länderna uppfyller de överenskomna löftena. Löftena, som Erdogan talar om, handlar om det samförståndsavtal som parterna skrivit under, men som flera rapporterat om att kan tolkas på olika sätt.

Efter att ha undertecknat samförståndsavtalet har Erdogan redan hunnit kräva att Sverige utlämnar 73 personer till Turkiet och utöver det kräver han lagändringar från Finlands sida. Finländska kurder befarar att de nu försätts i fara, men Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) säger till Svenska Yle att man knappast behöver vara orolig som kurd i Finland.

– De kurder som följt lagen och som inte har förberett någon terroristisk aktivitet behöver inte vara oroliga. Det vi har diskuterat gäller personer som deltagit i kriminell eller terroristisk aktivitet.

Haavisto tillägger att Finland kommer att fortsätta följa sin egen lagstiftning i utlämningsärenden. Läs artikel