Kommentar:Sverige och USA har nu tecknat det första kompletterande avtalet inom DCA-avtalets ramar. Enligt försvarsstaben skapar det ”förutsättningar för långsiktig planering och ett effektivt nyttjande av militär infrastruktur på svensk mark”.
USA har enligt DCA–avtalet rätt att utnyttja 17 baser i Sverige. DCA–avtalet ger även USA rätt att efter överenskommelse med Sverige få exklusiv kontroll över en del av en bas och rätt att där uppföra den infrastruktur man vill ha. Uppenbarligen handlar det nya kompletterande avtalet om just detta, och Fortifikationsverket är med och gör upp avtalet..
På fråga i riksdagen den 23 maj i år om det planeras några förberedelser för installation av olika amerikanska vapensystem på baserna svarade försvarsministern helt kort:
”USA kontrollerar inga baser i Sverige. DCA-avtalet innehåller en lista på anläggningar och områden tillhörande Försvarsmakten, och i ett fall FMV, som USA har rätt att få tillträde till inom ramen för avtalet.”
Försvarsministern kände rimligen till att man var i färd med att komma överens med USA om att skapa infrastruktur för amerikanerna på baser inom DCA-avtalets ramar och det borde han upplyst riksdagen om. (Utgivarna)
Det första avtalet under det bilaterala försvarssamarbetsavtalet mellan Sverige och USA (Defence Cooperation Agreement, DCA) har nu ingåtts mellan US European Command (US EUCOM) och Försvarsmakten inom funktionen infrastruktur. Avtalet, ett så kallat Implementing Arrangement, är det första i en serie överenskommelser som konkretiserar DCA-avtalet, som trädde i kraft 2024.
Förhandlingarna har pågått sedan november 2024 under ledning av Försvarsmakten i nära samverkan med Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Transportstyrelsen.
Under det senaste stabssamtalet mellan Försvarsmakten och US EUCOM undertecknades avtalet av chefen för Försvarsstabens strategienhet generalmajor Johan Pekkari och brigadgeneral Quaid H. Quadri (US EUCOM), ställföreträdande chefen J5.
– Infrastrukturavtalet markerar ett viktigt steg i det fördjupade försvarssamarbetet mellan Sverige och USA och skapar förutsättningar för långsiktig planering och ett effektivt nyttjande av militär infrastruktur på svensk mark. Läs pressmeddelande