Centerpartiet måste stå upp för öppenheten, ledare i Hallands Nyheter

Kommentar från utgivarna: Staffan Danielsson, tidigare ledamot av riksdagens försvarsutskott och EU-nämnd, hör till de centerpartister som har yrkat på svensk Nato-anslutning – han gjorde det till exempel i en artikel på Brännpunkt i våras (Svenska Dagbladet 24/5). Efter att ha förlorat sin riksdagsplats i valet 2014 är han nu tillbaka som riksdagsman.

Skulle Centerpartiet som övriga ”allianspartier” byta fot i en säkerhetspolitisk grundfråga, innebär detta ett lika stort skifte som nyligen för Kristdemokraterna – dessa partier var tidigare båda starkt neutralistiska, till den grad att de länge motsatte sig svenskt EU-medlemskap på denna grundval. ”Nato-debatten” har uppenbarligen skapat en allvarlig spricka i bägge dessa partier, som den nedan återgivna ledarartikeln i Halland Nyheter tydligt ger uttryck för. Även i andra centrala politiska frågor råder det sprickor.

Hallands Nyheter:
Att Annie Lööfs ledarskap skulle komma att bli Centerpartiets främsta tillgång var det få som trodde våren 2013, men så blev det. En utskälld ledare som i stället för att gömma sig för stormen red ut den. Annie Lööf varit så djupt nere att de flesta utmaningar är småpotatis i jämförelse. Det gör henne orädd och konfliktvillig. När hon nu under stor del av hösten kommer att vara frånvarande, och ersättas av den stabile, men aldrig lika hårt kritiserade vice partiledaren Anders W Jonsson – kommer han då att stå emot kritik och de som vill begränsa öppenheten som Annie Lööf har gjort? Frågan är öppen, men svaret är bara ett: det måste han. Centerpartiet håller i september stämma där politiken beslutas. Nato-medlemskap ser ut att bli en stridsfråga och en liten, men ack så högljudd, intern opposition kommer att ifrågasätta öppenhetslinjen. I spetsen för den står Staffan Danielsson, tidigare riksdagsledamot som efter ett år utanför riksdagen i höst gör comeback som ersättare för Lena Ek. Staffan Danielsson är en tidvis högljudd öppenhetsskeptiker, och det kan vara problematiskt i ett parti som inte toppstyrs och där även de som avviker från den väg som alla andra är överens om får uttala sig utan att tystas ovanifrån.Läs ledaren:  Halland Nyheter