”Både Kina och Ryssland har oss nu i skottgluggen” – i Litauen är nästan alla missnöjda med landets värdebaserade utrikespolitik, svenska.yle.fi

För drygt ett år sedan introducerade Litauens då nya regering en kontroversiell värdebaserad utrikespolitik. Tydligast har den tagit uttryck i en konfrontativ attityd mot regimerna i Kina och Belarus. Den nya linjen är inte populär på hemmaplan.

– De har förstört allt, säger Šarūnas Liekis när han kritiserar Litauens rådande utrikespolitik i mördande ordalag.

Liekis är professor och dekan på fakulteten för statsvetenskap och diplomati vid Vytauto Didžiojo Universitetas (också känt som Vytautas Magnus-universitetet) i Kaunas, Litauens näststörsta stad.

– Idioterna och klantskallarna på utrikesministeriet har förstört hela den utrikespolitik Litauen har byggt upp under den senaste decennierna.

– Regeringen har aldrig definierat vilka värderingar de talar om och vägrar svara på frågor om vad den vill uppnå, fortsätter Liekis.

Dessutom påpekar han att all utrikespolitik bygger på värderingar, så det är ett värdelöst ord att använda. […]

– Opinionsundersökningarna visar tydligt att folket inte stöder regeringens Kina- och Belaruspolitik, säger Šarūnas Liekis och betonar att utrikespolitiken sällan brukar väcka så mycket diskussion som nu:

– Det här den minst populära regeringen på tio år och utrikesminister Gabrielius Landsbergis är den minst populära ministern, säger Liekis, som alltså är professor på fakulteten för statsvetenskap och diplomati vid Vytauto Didžiojo Universitetas i Kaunas. Läs artikel