Azerbajdzjansk militäroffensiv mot Armenien i morse, blankspot.se

Martin Schibbye, journalist

För en månad sedan var Rasmus Canbäck på reportageresa i Armeniens gränstrakter till Azerbajdzjan. Snart släpper han en bok om konflikten om Nagorno-Karabach. Vi ställde fem frågor till honom om morgonens händelseutveckling.

Vad är det som händer nu?

– Strax efter midnatt lokal tid rapporterade den armeniska försvarsmakten att azerbajdzjanska raketer riktats mot fem positioner i Armenien. Det rör sig alltså inte om den disputerade regionen Nagorno-Karabach där det så sent som 2020 var ett fullskaligt krig mellan parterna. Sedan midnatt har raketattackerna intensifierats och rapporter kommer om markstrider i flera områden i framförallt Syunikprovinsen i södra Armenien. Azerbajdzjan beskyller Armenien för att ha anfallit först, men den som kan regionen och förstår konflikten så ska man ta det med en nypa salt.

– Måndagen föregicks av att man såg turkiska förflyttningar av militärtransporter till staden Ganja i Azerbajdzjan, där det finns en stor militärflygplats. På bilder syntes även turkiska flygplan av modell F-4 och F-16. Försvarsmakten i Nagorno-Karabach rapporterade också om skottlossning i byn Taghavard och Krasnij Bazar.

– En omedelbar reaktion var förflyttningar av ryska trupper som är stationerade i staden Gjumrij i nordvästra Armenien. Armenien ingår i Den kollektiva säkerhetspakten, CSTO, – den ryska versionen av NATO – och åkallade ganska omedelbart Moskvas uppmärksamhet med intentionen att aktivera säkerhetsklausuler. Azerbajdzjan som å sin sida ingick i ett alliansavtal med Ryssland den 24 februari i år står trots det närmre Turkiet. Läs artikel