Assange advokat: Finns risk för självmord, sverigesradio.se

Efter lunch fick Assanges advokat ordet. Han började med att läsa upp Assangesidans argument för att Assange inte ska lämnas ut. Bland annat menar han att utlämningen är politiskt motiverad, det är en faktor som har ökat sedan Donald Trump blev president menar Assanges advokat, Edward Fitzgerald.

Han fortsatte argumentera för att Assange inte ska lämnas ut, eftersom han riskerar att inte få en rättvis rättegång och riskerar att inte behandlas i enlighet med mänskliga rättigheter. Dessutom föreligger självmordsrisk om Assange lämnas ut, sa Edward Fitzgerald.

Fitzgerald lägger också fram vad han menar är bevis för att en amerikansk kongressledamot på president Trumps uppdrag, ska ha erbjudit Assange nåd om han berättade att Ryssland inte låg bakom dataintrånget som ledde till publiceringen av Hillary Clintons e-post 2016. Något som Assangesidan menar visar att utlämningsbegäran är politiskt motiverad. […]

Utlämningsrättegången började på förmiddagen med att advokaten från USA gick igenom varför de vill ha honom utlämnad. Enligt advokaten ska det framförallt bero på att Assange, tillsammans med Chelsea Mannings, ska ha hackat sig in i amerikanska regeringsdatorer.
– Det är en vanlig kriminell handling, ”a criminal offence”, sa advokaten.

Han försöker därmed övertyga domaren om att utlämningsbegäran inte är politiskt motiverad.

– Journalistik är ingen ursäkt för brottsligt beteende, säger USA:s advokat i det här fallet, James Lewis. […]

Domaren i fallet, Vanessa Baraitser, har under första delen av utlämningsrättegången också ställt många frågor om hur USA menar att Assange gjort sig skyldigt till olaga dataintrång när det var Chelsea Manning, amerikanen, som fysiskt gjorde det

USA:s advokat säger att Assange uppmanade Manning att göra dataintrånget och vidarebefordra materialet till Wikileaks.

– Det utgör ett brott som är en grund för utlämning, säger James Lewis.

Assanges advokater menar att det inte gör det. Läs artikel