Amerikansk amiral hyllar finska soldater i talkshow, hbl.fi

Stödet för Finlands och Sveriges Natomedlemskap är brett i USA. Nu senast förklarar James Stavridis, amiral i amerikanska flottan och före detta högsta militär i Nato, varför ländernas ansökningar bör godkännas.

– Jag säger det här med blodigt allvar: vi vill ha och behöver ha Finland och Sverige i den här alliansen.

Det säger James Stavridis , före detta amiral i USA:s flotta och befälhavare för Nato, i tv-programmet Late Show , där han intervjuas av Stephen Colbert .

Avsnittet sändes den 26 maj, bara två dagar efter den omtalade skolskjutningen i Texas, och Stavridis intervjuas i huvudsak angående USA:s vapenlagar.

Men han ger också sin syn på varför Sverige och Finland är välkomna tillskott i Nato.

– Låt mig berätta. De är nationer som gång på gång ställde upp vid Natos sida. De skickade trupper till Afghanistan, till Balkanhalvön, till Libyen. Jag hade befäl över dessa trupper, och de är professionella, de är modiga, de är högteknologiska – och de är väldigt långa! säger Stavridis, varpå publiken skrattar.

Colbert skjuter in att långa soldater har en fördel i att de kan se över häckar på slagfält.

– Precis så. Jag är runt 165 centimeter lång, så svenskarna skickade – sannolikt för att förödmjuka mig – en 193 centimeter lång vikingalik säkerhetsvakt som skulle följa mig på Balkanhalvön, säger Stavridis och ler.

– Det är den sortens människor du vill ha omkring dig. Långa människor. Läs intervjun