Alla Sveriges ”lottor” samlade: bidrar till säkerhet i fred och krig, Dalarnas Tidning

Hur skulle du agera om strömmen försvann under en längre tid, eller om ett terrorattentat inträffade i din närhet?
Lottakåren har sedan 20-talet arbetat med bland annat utbildning inom krishantering, och höll i lördags sin riksstämma i Mora.
– Det är viktigt att veta hur man ska bete sig i en kris, säger Margareta Persson från Malung.

Lottakåren är en ideell försvarsorganisation som bland annat bedriver en omfattande utbildningsverksamhet. Hos ”lottorna” kan man lära sig allt från det rent militära till transport, matlagning och sambandstjänst…

Lottakårens riksstämma gästades av bland andra försvarsminister Peter Hultqvist (S), som ger sin syn på ”lottornas” roll i dag:

– Jag ser det framförallt som att de med sina 4500 medlemmar kan bidra i olika krishanteringssammanhang.

FAKTA Lottakåren

Lottakåren är en ideell försvarsorganisation för kvinnor som bildades 1924. Lottakåren står bland annat för folklig förankring om att skapa ett säkrare samhälle tillsammans, och försvarar värden som fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Lottakåren samarbetar med Försvarsmakten och verkar för att informera, rekrytera och utbilda i syfte att stärka samhällets förmåga till krishantering och för militära uppdrag och insatser.

I Dalarna finns det lokala lottakårer i Ludvika, Smedjebacken, Säter, Grycksbo, Horndal, Malung, Mora och Vansbro.Läs artikel