Igelkott eller militärallians – inledning på ett diskussionsmöte den 14 maj på ABF i Stockholm

Utgivarna

På bara några år har som vi vet det säkerhetspolitiska läget i världen förändrats i grunden, vilket visats av hur stormakterna positionerar sig.

Rysslands aggressionskrig mot Ukraina var i mycket starten, men rivaliteten mellan Kina och USA hade steg för steg trappats upp under en följd av år och USA har sedan länge förklarat att man ser Nato och Europa som mindre viktiga. USA har börjat närma sig Ryssland och vi vet inte hur den relationen kommer att utveckla sig. Ryssland och Kina har utvecklat samarbeten på olika plan, även militärt. Det är sannolikt så att USA strävar efter att slå in en kil mellan Ryssland och Kina, som man på sin tid gjorde mellan Sovjetunionen och Kina. Det är antagligen svårt men allt är möjligt i stormaktspolitiken: kan intressena vinklas åt samma håll och kan erbjudandena till ett luttrat Ryssland om intressesfärer och ekonomisk samverkan göras tillräckligt generösa?

Under den här förändringen har Sverige och Finland lämnat alliansfriheten och gått med i Nato samt tecknat DCA-avtal med USA. Natos framtid är osäker och om USA i praktiken skulle lämna finns inte mycket kvar av den alliansen. Troligt är dock att USA inte vill släppa den kontroll över säkerhetspolitiken och krigsmaterielinvesteringar i Europa som dominansen i Nato ger, men vältra över ekonomiska bördor på Europa och fortsatt utnyttja Nato i legitimerande syfte. Europa är också en viktig marknad för USA, som helst ska hanteras bilateralt. Och USA:s intressen i Arktis och de ryska baserna där gör att vissa nordliga delar av Nato är betydelsefulla.

Vägar för en småstat

Vilka vägar finns för en småstat som Sverige i det här läget?

Småstatsrealism baserad på eget nationellt försvar och en linje att i alla lägen hävda svensk självbestämmanderätt borde vara Sveriges väg för att på bästa möjliga sätt undvika att dras med i krig.

Det behöver inte utesluta medlemskap i militära allianser utan det måste bedömas utifrån vad som från tid till annan bäst tjänar vårt nationella intresse. Det vi kan vara säkra på är att stora, svåröverblickbara förändringar förestår.

I den offentliga diskussionen har en rad olika förslag kastats fram:

-fortsatt engagemang i Nato (även om USA drar ner eller drar sig tillbaka);

-en koalition av villiga NATO-stater med får man förmoda Storbritannien, Tyskland, Polen och Frankrike som kärna;

– fortsatt tillit till USA och DCA-avtalet;

– Jef-styrkan med UK, nordiska länderna, baltstaterna och Holland;

-Nordefco, de nordiska staternas försvarssamarbete;

-framtida EU-armé och/eller EU-allians ledd av Frankrike, Storbritannien och Tyskland;

-återgång till alliansfrihet (Sveriges försvar som igelkott mot omvärlden);

Norges statsminister har nyligen förklarat att landets strategi är att luta sig mot USA och fortsatt satsa på Nato. Detsamma gäller i princip Sverige och Danmark.

Finland baserar sig fortsatt på ett mycket starkt territorialförsvar och har tillsvidare inte sagt annat än att man är medlem i Nato och har DCA-avtalet med USA, men har liksom övriga nordiska länder samarbetat nära med USA i övningar och flygoperationer.

Läs mer

Finland kan höja åldern för reservister, aftonbladet.se

Finland överväger att höja den övre åldersgränsen för reservister till 65 år. Enligt förslaget skulle antalet reservister inom Finlands militär uppgå till en miljon personer år 2031. Därmed skulle kåren då vara förstärkt med 125 000 reservister.

För närvarande är den övre åldersgränsen för att verka inom Finlands försvarsmakt 50 år för värnpliktiga soldater och 60 år för bland annat reservofficerare.

”Finlands försvarskapacitet bygger på allmän värnplikt, utbildade reservister och en stark vilja att försvara landet”, säger försvarsminister Antti Hakkanen i ett uttalande. Läs artikel

Tung kritik mot att låna till försvaret, svd.se

Att låna till försvaret är inte att rekommendera enligt Finanspolitiska rådets årliga rapport som presenterades på onsdagen.

”Det medför att kommande generationer får betala både för att vi nu inte förmår prioritera och för sitt eget försvar”, skriver rådet.

– Det här är ju permanenta utgiftshöjningar. Permanenta utgiftshöjningar ska finansieras här och nu, säger rådets vice ordförande Annika Sundén.

Upprustningen av försvaret kan dessutom bli större än planerat, konstaterar rådet, ”vilket under­stryker behovet av att börja anpassningen direkt”. Det är fullt möjligt att finansiera försvarssatsningarna på uppemot 300 miljarder kronor, 3–4 procent av BNP, som regeringen aviserat utan att låna, enligt Finanspolitiska rådet. Läs artikel

Fronten i Ukraine er stabil – det er forsvaret af Europa ikke, pov.international

Michael Hesselholt Clemmesen, pensioneret brigadegeneral og historiker

[…] At også Polen er underforsvaret på trods af massive materielinvesteringer skyldtes de demokratiske polske politikeres lange tøven med at aktivere værnepligten, den upopulære, men eneste vej til at skabe et dækkende og udholdende grænseforsvar. […]

For det andet har vesteuropæiske baglandsmedlemmer, herunder også de tre tidligere stormagter Storbritannien, Frankrig og Tyskland – ligesom mindre lande som Danmark – reduceret og bureaukratiseret deres militære styrker så dramatisk, at deres stående og reservestyrker er for små til at kunne bidrage væsentligt til fællesskabets grænseforsvar.

De samlede stående elementer i europæiske NATO-medlemmers militære styrker er nu på kun ca. 10 % af, hvad behovet er alene ved de baltiske grænser, som jeg personligt har besøgt fra nord til syd. […]

Specielt i de gamle fastlandsmagter Tyskland og Frankrig er værnepligtssituationen som i Polen, blot politisk endnu mere fastlåst. Der er i begge lande en manglende vilje til at konfrontere behovet for at genskabe store og udholdende styrker, for der sker jo ikke noget.

Den helt svigtende forståelse af det eksisterende styrkebehov og egne begrænsninger er blevet grotesk illustreret under de seneste måneders diskussion af muligheden af en sikkerhedsskabende styrke efter en fredsaftale i Ukraine. Her blev de militært selvkastrerede tidligere stormagter enige om at sende deres i forvejen for små og lidet udholdende styrker i Ukraine, mange hundrede kilometer væk fra Europas i forvejen underforsvarede østgrænser. Läs artikel

KI-ledningen i debatt om Trump: Vi kröker inte rygg, lakemedelsvarlden.se

”Vi på KI vill tydligt markera att vi inte är beredda att kröka rygg för utpressningsmetoder och direkta hot mot den akademiska friheten.” Det skriver rektor Annika Östman Wernerson och prorektor Martin Bergö vid Karolinska institutet, KI, i en skarpt formulerad debattartikel i Dagens industri, DI.

De slår fast att den akademiska friheten är en grundförutsättning för medicinsk forskning. Forskningen kräver fria och internationella samarbeten. Läs artikel

Det militära försvarets fortsatta utveckling, riksdagen.se

Vi återger här utdrag ur en motion till riksdagen 1983 från Lars Werner  m fl.

Folkförsvarstanken måste återupprättas. Om det militära försvaret skall fylla den avskräckande funktion som är dess främsta och viktigaste uppgift, måste en eventuell angripare veta att motstånd kommer att göras över hela landet. Det måste också stå klart att detta motstånd inte kan kämpas ner på några få dagar, utan att det kommer att ta tid och kosta insatser av stora resurser för att bryta det. Det måste likaledes vara klart att det svenska militära försvaret klarar av sitt eget underhåll och inte är beroende av så gott som omedelbara insatser utifrån för att kunna fortsätta att fungera.
Detta gör armén till den viktigaste komponenten i det militära försvaret. Flygvapnets och marinens roll bör minskas. Det gäller framför allt flyget där kraftiga nedskärningar måste genomföras. Som vpk tidigare påpekat behövs kanske något hundratal flygplan för att avvisa gränskränkningar under fred och neutralitet, men i ett verkligt krigsfall är flyget utslaget inom några få dagar oavsett om Sverige har 100 eller 250 flygplan. Den senare siffran är vad Sverige realistiskt kommer att orka med av ekonomiska
skäl inom 10—15 år. Även marinens anslag behöver ses över och omfördelas. 1 den ubåtshysteri som sedan en tid dominerat all diskussion om den svenska marinen har en detalj, förmågan att lokalisera och bekämpa ubåtar, fått framstå som det enda avgörande. Också i detta fall är det mera fråga om dagsläget — de fredstida förhållandena. I händelse av krig har Sverige mycket begränsade möjligheter. De 250 — 270 mil kust som vårt land har Finns del varken ekonomiska eller tekniska, för att inte tala om
personella resurser, att ”skydda”. Uppenbarligen behöver marinen förbättra sin förmåga att upptäcka och bekämpa ubåtar, men det kommer inte att ha någon avgörande betydelse i ett krigsfall. Sverige kommer aldrig att kunna hindra undervattensfarkoster att ta sig in på ett flertal ställen och striden måste tas upp på land. Några ”extra” anslag för ubåtsbekämpning är därför inte motiverade, marinen har tillräckligt med pengar under andra anslag. Läs motionen

Nato-delegasjon på Svalbard – Russland reagerer, finansavisen.no

Delegasjonen fra Nato ankom mandag og blir til onsdag, skriver Svalbardposten. Det er alliansens komiteer for demokrati og sikkerhet og forskning og teknologi som er på besøk på Svalbard. De sivile komiteene er ikke underlagt forsvarsalliansens militære kommandostruktur.

Den russiske ambassaden i Oslo reagerer imidlertid på besøket og mener det er et tydelig bevis på Natos ønske om å trekke Svalbard inn i sin militære planleging, noe mener representerer er et brudd på Svalbardtraktaten.

I denne traktaten går det fram at det er forbudt å bruke øygruppen i krigsøyemed.

– Dette vekker naturligvis bekymring i Russland som part i traktaten, skriver ambassaden i en uttalelse til Svalbardposten.

Rundt 40 politikere fra 20 av Natos 32 medlemsland er med i delegasjonen som ledes av Høyres Trond Helleland. […]

Det er mange år siden sist en så stor Nato-delegasjon besøkte Svalbard. For åtte år siden ble det bråk da en lignende parlamentarikerdelegasjon var på besøk. Russland mente også da det var en provokasjon og brudd på Svalbardtraktatens ånd. Läs artikel

Lithuanian official says Paris-Warsaw security pact should not cast doubts on NATO, lrt.lt

Last week’s treaty signed by French President Emmanuel Macron and Polish Prime Minister Donald Tusk stipulates that “in the event of armed aggression on their territories, the parties shall provide mutual assistance, including by military means”.

The two leaders said that such an agreement does not replace NATO.

“There’s an attempt to create a strategic partnership between Poland and France, which is a good thing. A very welcome step,” Matulionis, national security adviser to President Gitanas Nausėda, told the radio Žinių Radijas on Tuesday.

However, when asked if Lithuania should pursue similar agreements, Matulionis said: “I don’t see any added value. It could really put into question whether we trust NATO as a defence and deterrence organisation.”

Matulionis welcomed the move to build a strategic partnership between Poland and France.

“But I think that we have to trust and have no reason not to trust NATO’s deterrence and defence policy, which is being consolidated lately and is moving towards a much stronger defence dimension,” the presidential adviser said.

Ties between Paris and Warsaw have been strengthened since Tusk took office as prime minister in 2023, when his Civic Coalition party won the general election and ended almost a decade of rule by the conservative Law and Justice (PiS) party. Läs artikel

The Illusion of American Generosity, theamericanconservative.com

George D. O’Neill, Jr., member of the board of directors of the American Ideas Institute

[…] Americans are now beginning to grasp the fact that most of what we have been told about American foreign policy is materially not true, and that this policy is not benevolent. Contrary to popular imagination, the U.S. has spent decades directly supporting jihadi groups or condoning the support of terrorist groups by our “friends.” The Global War on Terror serves as a convenient excuse for interventions. It has been particularly useful in the Middle East to destroy obstacles to an expansionist Israel.

If we truly wanted to stop terrorism, one of our first priorities should have been to stop funding and arming such groups and inducing our “friends” to stop funding and arming them.

The recent collapse of Syria was a result of the support of the United States, Israel, and fellow NATO member, Turkey, for anti-government jihadi groups. The new leadership of Syria is drawn from the ranks of Al Qaeda. How is that benevolent or “acting as the world’s policeman”? We have been told for decades that Al Qaeda is bad and must be eliminated, and now in Syria we have direct proof of Al Qaeda and related groups being employed as proxies for U.S. “interests.” How is creating another failed state in the Middle East good or in U.S. interests? […]

After the U.S. invaded Iraq in 2003, Libya signed a cooperation treaty with the George W. Bush administration agreeing to give up their nascent nuclear program and vowed to stop their support for terrorists. The neocons gave victory whoops. Just a few years later the same crowd cranked up the familiar demonization campaign and bombed the Libyan government into oblivion. The remains of the country are now fiercely disputed by rival warlords. The Libyan double-cross is a big reason that Iran will not give up its missiles. Most of the American public is not aware of this betrayal, but the rest of the world is—especially the Iranians. Läs artikel

Northern Strike och Northern Star 2025, forsvarsmakten.se

Under tiden 17 maj till 1 juni deltar Sverige i övningarna Northern Strike och Northern Star i Norra Finland. Övningarna omfattar drygt 6500 deltagare från tre nationer varav omkring 900 är svenska soldater och officerare. Northern Star 2025 är den finska arméns slutövning, tillika krigsförbandsövning och har planerats av Kajanalands brigad. […]

Och det viktigaste av allt, vi övar tillsammans med Finland och andra medlemsländer i det operationsområde vi ska kunna verka i om det blir skarpt läge. Läs pressmeddelande

Taurus – skräckroboten, forsvarsmakten.se

Taurus
Den flyger dolt och pränger sig genom betong 50 mil bort. När kryssningsroboten Taurus hängs på Jas 39 lär en och annan östlig manschett darra. En rote JAS Gripen lyfter från F7 i Sotenäs. Det går lite tungt genom luften eftersom två Taurus KEPD 350 hänger under vingarna. Innan de kommit ut över Östersjön är marinhamnen Baltijsk i ryska Kaliningrad inom vapnets räckvidd. Samtidigt lyfter en likadan formation från en vägbas i Finska Lappland och har bombflygbasen Olenja på Kolahalvön inprogrammerat som hypotetiskt mål. Med den här kryssningsroboten i arsenalen skapas avskräckning.
Den är över fem meter lång, väger väl över ett ton och kan bryta sig igenom armerad betong och spränga vad som finns gömt därinne. Läs artikel

Intervju med tidigare norske försvarsministern Sverre Diesen, forsvarsforeningen.no

[…] Diesen mener Forsvaret nå må utvikles på en måte som tar inn over seg disse endringene:

* En dramatisk sikkerhetspolitisk og strategisk maktforskyvning i Europa som følge av det som uansett vil bli et langt mindre amerikansk nærvær i fremtiden,

* En eksplosiv militær-teknologisk utvikling som følge av digitalisering av alle typer militært materiell – våpensystemer, sensorer, kommunikasjoner og informasjonsbehandling,

* En politisk vilje til å bruke langt større summer på forsvar enn tidligere.

– Når alle de sentrale premissene endrer seg så dramatisk og samtidig, er det helt usannsynlig at svaret bare er en oppskalering av det gamle forsvaret, mener han. […]

I intervjuet advarer Sverre Diesen mot å stole blindt på at USA vil stå ved sine alliertes side i fremtiden, på samme måte som før. Med Donald Trumps trusler mot NATO og dype skepsis til internasjonale allianser, står den vestlige sikkerhetsordenen i fare for å smuldre opp, selv om det er for tidlig å si hva slags USA vi vil få etter Trump.

Den tidligere forsvarssjefen beskriver dagens utvikling som «en maktforskyvning av episke dimensjoner» der amerikanerne frivillig gir fra seg sitt globale lederskap. Dette gjør Norge mer sårbart enn på lenge, spesielt i nordområdene, hvor vi er helt avhengige av USAs evne til å projisere militærmakt over havet.

Han går i rette med europeisk naivitet, peker på Storbritannia som vår viktigste strategiske partner, og advarer mot å tro at Europa alene kan erstatte USA. Läs artikel