Brittiska och amerikanska raketsystem testas på Gotland för att skicka avskräckande signaler till Ryssland. Övningen ingår i Swift Resonse 25 och visar på Gotlands strategiska betydelse för Nato i norra Europa.
Militära granatartillerisystemen Himars och MLRS skjuter långt och kan ha en viktig roll vid ett ryskt angrepp mot Baltikum. […]
”Gotland kan användas i offensiva syften”
Morgonens skjutningar med de brittiska och amerikanska systemen är precis slutförda när vi pratar med honom. Det är första gånger han ser en skarp skjutning med de sofistikerade artillerisystemen.
– Tillför man sådana här system som kan verka på långa avstånd, då talar vi om några hundra kilometer, då blir det ytterligare en parameter som gör att Gotland kan användas i offensiva syften. Nu pratar vi om försvar av Natos territorium. I det här fallet innebär det Baltikum, där fördröjningsdjupet är begränsat. Det är inte så många mil mellan ryska gränsen och Östersjön.
Gotlands nyckelroll
Och det är alltså här som Himars och MLRS kan få en omfattande roll att avfyra rakteter och missiler mot mål inne i de baltiska länderna vid ett ryskt angrepp.
– Då kan man stå på Gotland och stötta med vapensystem som kan nå dit, säger Dan Rasmusson.
Gotland har alltså en nyckelroll?
– Ja.
För Nato är övningen på Tofta skjutfält på onsdagsmorgonen också strategisk kommunikation. Måltavlan: Ryssland. Läs artikel