Ygemans anklagelser om ”rysk nätattack” var svenska aktivister, svt.se

Anders Ygeman anklagade Ryssland för att destabilisera den svenska 5G-debatten och delade en artikel med rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack”. SVT har granskat det omdebatterade Facebook-inlägget och hittar inga utländska botar. Spåren leder i stället till en lägenhet på Södermalm i Stockholm. SVT har granskat den två tusen kommentarer långa Facebook-tråden som föranledde Ygeman att i flera medier anklaga Ryssland för att destabilisera den svenska debatten om 5g.

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade han i en intervju med SVT.

Men i stället för botar och andra spår efter ryska nätattacker pekar SVT:s granskning mycket tydligt på att den stora mängden kommentarer kan härledas till en svensk facebookgrupp. […]

Den före detta toppdiplomaten Hans Blix gjorde sig känd i världen för att enträget försöka ta fram sanningen när USA hävdade att Iraks diktator Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Han menar att det vilar ett stort ansvar på politiker när det kommer till att ha belägg för sina påståenden. När vi visar honom materialet reagerar han på ministerns påstående.

–Jag tycker de ska ha på fötterna, i ledande politisk ställning så får man inte spekulera löst. Det tycker jag inte, säger han till SVT. Läs artikel