Vapenvila i Ukraina från och med nästa vecka, sverigesradio.se

En ny vapenvila har proklamerats i striderna i östra Ukraina. Den ska träda i kraft vid midnatt natten till måndag – och i bästa fall kan den leda fram till ett högnivåmöte mellan Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike om kriget.

Det är den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE som förhandlat fram villkoren för vapenvilan vid en videokonferens med Ukraina och Ryssland och även representanter för de Moskvastödda separatisterna i östra Ukraina.

Avtalet förbjuder all användning av vapen och också utplacering av tyngre militär materiel i befolkade områden och även till exempel flygningar med drönare, sådana har kommit att användas i allt större utsträckning i kriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger i ett uttalande via sin presstjänst att avtalet innebär ett genombrott. Att vapnen ska tystna, helt och fullständigt, är en förutsättning för att den så kallade Minskprocessen ska kunna återupptas. I den ingår Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike och inom ramen för den försöker man hitta en långsiktig utväg ur kriget. Om vapenvilan hålls kan det öppna väg för ett större diplomatiskt möte mellan de fyra länderna. Läs artikel