Tung S-profil varnar för hastigt Natobeslut, svt.se

Leif Pagrotsky, en av socialdemokratins tidigare frontfigurer, går nu ut och varnar för en alltför bristfällig debatt när det gäller Sveriges ställningstagande om ett medlemskap i Nato. Han varnar dessutom för ett allt för hastigt beslut i frågan.

– Jag är helt öppen för att stödja ett Nato-medlemskap. Jag ser det som ett mycket konkret och seriöst alternativ i den situation som vi nu befinner oss i, men jag är inte i mål med att säga att det slår ut alternativen, säger Leif Pagrotsky (S) till SVT. […]

– Jag saknar en bättre förståelse för vad ett Nato-medlemskap betyder i form av garanti och trygghet. En annan sak som jag inte riktigt förstår är argumentet att vi måste göra som Finland. Vari det argumentet består är en sak som jag inte har sett belyst ordentligt i diskussionen så här långt, säger Leif Pagrotsky. […]

– Vi har haft en säkerhetsordning i 30 år, innan dess en annan i omkring 50 år. Nu har den fallit och nu ska vi göra något nytt. Då skräms jag av att fatta beslut under stress. Som politiker måste man ta ett mycket mer långsiktig och stabilt perspektiv på de här frågorna istället för att agera plötsligt under press. Och jag upplever inte att det som nu sker i Ukraina har blivit så akut att det kräver beslut inom några veckor, säger Leif Pagrotsky. Läs artikel