Sverige och Finland tydliga om svaret till Ryssland: ”Svar koordineras med flera länder”, svenska.yle.fi

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C) besökte under onsdagen Sverige för att diskutera det försämrade säkerhetsläget i Europa. Haavisto och Kaikkonen har under sitt besök Sverige träffat landets utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Ryssland skickade under tisdagen ut ett brev till flera medlemsländer i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) där man från ryskt håll tar initiativ till en diskussion om säkerhetsläget i Europa. Både Finland och Sverige har bekräftat att länderna fått brevet. I brevet ber Ryssland om åsikter kring principen om att inget land borde få utöka sin egen säkerhet på andra länders bekostnad.

Sveriges utrikesminister Ann Linde upprepade det Pekka Haavisto redan sade igår om att flera länder kommer att koordinera ett svar på brevet.

– Det är inget man svarar på inom fem minuter. Det analyseras just nu och tillsammans kommer vi att återkomma med ett svar, säger Linde och fortsätter:

– Vår grundsyn är klar, alla stater har rätt att välja sin egen väg.

Linde tillägger också att de ryska säkerhetspolitiska kraven är omöjliga att godkänna. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist var också tydlig med att påpeka att den europeiska säkerhetsordningen inte ska rubbas.

– Vi kommer inte tolerera att Ryssland på något sätt bryter upp den europeiska säkerhetsordningen, säger Hultqvist.

Pekka Haavisto sade att Finland och Sverige har ett väldigt likadant synsätt på det ryska brevet och han upprepade att det är viktigt att EU-länderna koordinerar ett svar.

– Vi kommer att arbeta på det och se i vilket format vi kommer svara, säger Haavisto. Läs artikel