Sverige bistår med vapen till krigszon – första gången sedan andra världskriget, hbl.fi

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) konstaterar på en pressträff på söndagskvällen att det är första gången som Sverige skickar vapen till konfliktzoner sedan Finland anfölls av Sovjetunionen 1939.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, säger Andersson.

– Europa och även Sverige befinner sig i en exceptionell situation, då behöver man också fatta exceptionella beslut.[…]

– Kampen som Ukraina genomför för fred, frihet och demokrati är också kopplade till de förutsättningar som gäller för det demokratiska Europa. Så det här ingår som en tanke också av svenska intressen. Ukrainas kamp är också vår kamp, säger försvarsminister Peter Hultqvist (Socialdemokraterna) på pressträffen.

Högst upp på Ukrainas önskelista till Sverige fanns enligt Aftonbladet 2 000 pansarvärnsvapen av typen Robot 57. Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk ska också ha nämnt just det vapnet vid sitt möte med riksdagens försvarsutskott i torsdags, enligt uppgift till TT.

Men Sverige skickar i stället ett vapensystem av äldre typ.

– Det här är en avvägning som vi gör utifrån de samlade resurser vi har i svensk försvarsmakt. De har efterfrågat vapensystem som kan slå just emot pansarvagnar och stridsfordon, det här är ett sådant system, säger Hultqvist. Läs artikel