Svenska specialförband ska inte riskera livet i Mali, expressen.se

Linda Jerneck

Mali är Försvarsmaktens farligaste insats. Det upprepas ofta. Men varför har regering och riksdag bett svenska män och kvinnor att riskera livet just där, just nu?

Det är en fråga med många, luddiga svar. I en film på den sajt som Försvarsmakten har skapat för att utbilda en intresserad allmänhet sägs det att Sverige är i Mali för att lokalbefolkningen plågas” i inbördeskriget.

Försvarsminister Peter Hultqvist sade i stället nyligen att vi annars skulle ”få problem med brottslighet, trafficking, drogsmuggling, religiös jihadism och terrorism.” (SvD)

Det är inte några tillfredsställande svar. Människor plågas tyvärr i hundratals konflikter runtom i världen. Och Mali är inte heller ensamt om att gisslas av islamistisk terrorism eller narkotikasmugglare. […]

Den 14 oktober ska regeringen lägga fram proposition om att förlänga Sveriges militära engagemang i Mali. Ann Linde och Peter Hultqvist borde hellre låta bli. Men om de verkligen tycker att svenska operatörer ska riskera livet i hårda strider i Sahel behöver de presentera en begriplig förklaring – som inte är att hålla Frankrike på gott humör.

Svenska soldater förtjänar faktiskt bättre än så här. Läs artikel