Svenska operatörer blockerar ryska medier – är censur rätt metod? nyteknik.se

I kölvattnet av invasionen av Ukraina har det europeiska rådet meddelat att ryska medierna RT, tidigare Russia Today, och Sputnik News ska blockeras av unionens medlemmar.

Kort därefter gick Post och telestyrelsen, PTS, ut med att svenska operatörer måste börja blockera innehållet från ovan nämnda ryska sajter.

Telia, Sveriges största operatör, har meddelat att de ryska sajterna har filtrerats bort sedan i onsdags, och alltså inte är tillgängliga för operatörens kunder. Även Tele2 och Telenor blockerar sidorna på DNS-nivå. Också Tre förhindrar sina kunder från att komma åt RT och Sputnik News.

Hos bredbandsleverantören Bahnhof vänder man sig dock mot åtgärden. Bolagets ofta frispråkige vd Jon Karlung menar att beslutet är fel, och att det kan leda till ett slags kapprustning av nätcensur.

– Jag delar synen att Ryssland bedriver en vidrig propaganda- och desinformationskampanj. Men jag är övertygad om att det enda rätta motmedlet är mer öppenhet och demokrati, inte censur och blockering. Ska vi också börja göra listor på åsikter som inte är godtagbara och ska filtreras bort? […]

– Jag är inte säker på att den här typen av blockering är förenlig med informationsfriheten som är inskriven i svensk grundlag. Det är fortfarande många aspekter av frågan som är oklara, och där vi behöver mer vägledning från PTS, säger han. Läs artikel