Skamligt hedra krigshetsare, sydostran.se

Ulf Bjerén, Sisela Björnsson, Anders Åsman

USA:s f.d. utrikesminister Madeleine Albright – en pådrivande krigshetsare inom USA-administrationen – bjöds in av Jan Eliasson, styrelseordförande i fredsforskningsinstitutet SIPRI, som huvudtalare vid seminariet 24 maj om ”Demokrati i en värld efter covid”, där även tre topprepresentanter för socialdemokratiska partiet medverkade.

Inbjudan kastar skam över såväl SIPRI som dessa ledande politiker.

Madeleine Albright var 1996 USA:s FN-ambassadör och därefter utrikesminister i president Bill Clintons administration 1993-2001. Då hon intervjuades i programmet ”60 Minutes” 12 maj 1996 om de ekonomiska sanktioner som USA drev mot Irak, frågade journalisten och författaren Lesley Stahl:

”Vi har hört att en halv miljon barn har dött. Jag menar att det är fler barn än som dog i Hiroshima. Är det värt priset?”

Albright svarade:

”Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset – vi tycker att det är värt priset.”

Madeleine Albright spelade en nyckelroll i sanktionspolitiken mot Irak mellan de båda Irakkrigen och i USA/Nato:s bombkrig mot f. d. Jugoslavien 1999. Hon var även pådrivande för Natos utvidgning österut mot Rysslands gränser och då USA började planera för att i de nya Nato-länderna installera anti-missilanläggningar. Läs artikel