SD står fast vid sin syn på Natomedlemskap, dn.se

Ulf Kristersson uppmanar de partier som i dagsläget inte är för att Sverige ansöker om Natomedlemskap att tänka om, i sin text på DN debatt.

”En regering som jag leder kommer att lämna in en ansökan om medlemskap i försvarsalliansen om det finns en riksdagsmajoritet för det efter valet”, skriver M-ledaren.

I ett skriftligt uttalande understryker Per Söderlund, Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson att Kristersson med största säkerhet behöver partiets stöd efter valet. ”Moderaterna kan inte gå i god för vad en regering som ännu inte fått formerna ska göra eller ej. Så länge Sverigedemokraterna är en nödvändig del av ett regeringsunderlag kommer vårt inflytande över frågan vara avgörande”, står det i uttalandet.

Ulf Kristersson anser att kriget i Ukraina visar på Sveriges sårbarhet så länge vi står utanför Nato. Sverigedemokraterna har sedan tidigare sagt nej till ett medlemskap men ja till en Nato-option. […]

Utrikesminister Ann Linde lyfter även hon vikten av en bred politisk samsyn.

”Det är svensk tradition och det slår jag vakt om”, skriver Ann Linde i en skriftlig kommentar och fortsätter:

”Jag beklagar att en partiledare som gör anspråk på statsministerposten tydligen har en annan inställning och behandlar grundläggande frågor om svenska folkets säkerhet på det här sättet” Läs artikel