Rysslands utrikesminister Lavrov: Tvinga inte in Finland och Sverige i Nato – Haavisto: Finlands säkerhetspolitik oförändrad, svenska.yle.fi

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att de krafter som försöker tvinga in Finland och Sverige i militäralliansen Nato respekterar inte de här ländernas suveränitet. Sergej Lavrov säger att Ryssland respekterar Finlands suveräntitet och att både Finland och Sverige fattar egna beslut i Natofrågan.

Lavrov talade vid en presskonferens för utländska diplomater i Moskva i dag.

– Jag respekterar till fullo Finlands och Sveriges suveränitet och ländernas neutralitet. Neutralitetspolitiken är de viktigaste bidragen som de här länderna har kunnat tillföra i försöken att nå stabilitet i Europa. […]

Finland har inga planer för närvarande att gå med i Nato, sa utrikesminister Pekka Haavisto i dag vid en pressträff i anslutning till EU:s utrikesministermöte i Frankrike.

Haavisto sa att Finland för närvarande inte diskuterar en anslutning till militäralliansen Nato.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har antytt att Finland skulle vilja bli medlem i Nato. En programledare som intervjuade Blinken på kanalen MSNBC i går morse antydde att Finland och möjligen ett annat land nu vill gå med i Nato. Blinken svarade på argumentet genom att säga ”så är det.”

Enligt Haavisto är Finlands säkerhetspolitik för närvarande oförändrad. Läs artikel