Robert Sundberg: Ett rekorddyrt försvar, sydostran.se

…På måndagen hoppade Kristdemokraterna av förhandlingarna om försvaret. Kristdemokraterna och ledaren Ebba Busch Thor fick uppmärksamhet som försvarsvänliga. Ett par dagar senare träffades en uppgörelse mellan regeringen och Centerpartiet och Moderaterna om 8,1 miljarder kronor mer till försvaret 2018 till 2020. Sedan värnpliktstidens försvar har nästan all utrustning, materiel och vapen som användes och förvarades i förråd i beredskapssyfte avvecklats. Nyare vapen och materiel har skaffats. De är färre än under värnpliktsförsvarets tid.

Utrustning och vapen är dyra och tar en stor del av försvarets anslag. Ledande militärer, och många politiker, vill ha de sakerna. Försvarsindustrin är skicklig på att påverka militära och politiska beslutsfattare. Trots sitt i kronor räknat nu rekordstora anslag har försvaret svårt att få pengarna att räcka. Vanligen får sådant som arméns soldater och hemvärnet vara budgetregulator. De har inte resursrika lobbyister som försvarsindustrin.

När det nu anslås mer pengar till försvaret borde de gå främst till soldater i armén och hemvärnet och deras utrustning. Läs artikel