Presidenten svarar på kritiken: ”Kanske var jag för exakt”, hs.fi

Google-översatt

[…] Rysslands stora attack den 24 februari 2022 drev Finland in i Nato, krossade relationen med Ryssland och visade hur klent Nato-alternativet till slut var. Finland kom förmodligen in i militäralliansen bara för att Kiev höll ut. Niinistö har lovat att berätta vad han tycker om den extraordinära kritik som framfördes till Helsingin Sanomat av säkerhetspolitiska influencers angående presidentens agerande åren före kriget.

Niinistö gräver fram en sida ur sin dagbok.

– Det här är ganska tydlig text, säger han och börjar läsa högt. Märkningen går tillbaka till 2014, efter säkerhetskonferensen i Sälen.

När jag överväger detta Su-Ru-samarbete har jag här betonat (till Tuomioja, Haglund och in utva) att det inte räcker att komma överens om målen för Nato-partnerskapet – vi måste också börja öppna bilaterala relationer med USA, som Sverige har mycket mer av än vi. Det kan förvisso bara göras med Förenta staternas samtycke, men även detta måste diskuteras. Vi kan inte vara nära Sverige om Sverige agerar närmare eller sidledes gentemot USA. Ni förstår, jag anser att en direkt förbindelse med Förenta staterna är viktigare än ett partnerskap med Nato.

Niinistö vill visa att han talade för en närmare relation med USA redan då och funderade på ett närmare samarbete mellan Finland och Sverige.

Enligt de som intervjuats av HS var Niinistö kritisk till samarbetet med Sverige. Det i sig är ingen förebråelse, eftersom många andra också misstänkte den västra grannen. Läs artikel