President Niinistö till MTV om Nato och Ryssland: ”Finland får inte bli en tennisboll i en match mellan stormakter”, svenska.yle.fi

President Sauli Niinistö tycker det är för drastiskt att prata om ett krig i Europa. Lugnar läget inte ner sig mellan Ryssland och Ukraina, kan det däremot få effekter också på Östersjön.

Niinistö gästade MTV:s intervjuprogram på onsdag kväll. Enligt honom handlar det säkerhetspolitiska läget just nu om två stora helheter som hänger ihop med varandra – läget i Ukraina och Rysslands säkerhetspolitiska krav på USA och Nato. För att lösa en konflikt måste man också lösa den andra.

Något hot mot Finland ser Niinistö ändå inte.

– Vi är inte i något nödläge, men vi måste hålla ett öga på vad som händer i Ukraina. Om situationen inte löser sig, kan läget bli spändare och det kan också få effekter på läget i Östersjön, sa president Niinistö. […]

Niinistö jämförde diskussionerna stormakterna emellan med en tennismatch.

– Tennis är en trevlig sportgren, men vi får inte bli någon tennisboll. När det kommer till ett eventuellt medlemskap är det såklart vi själva som bestämmer om vi vill bli medlemmar.

Niinistö upprepade också sin tidigare åsikt om att ett Natomedlemskap måste föregås av en folkomröstning. Läs artikel