President Niinistö oroad över mottagningskapaciteten vid flyktingvåg: ”Behövs klara planer om gränsen igen öppnas”, svenska.yle.fi

[…] Finlands säkerhet och framtid är de arbetsuppgifter som är aktuella för presidenten, säger Sauli Niinistö.

Mest tid tar kontakterna till omvärldens statsöverhuvuden och tiotals rapporter dagligen för att söka information om hur Finland påverkas. Dessutom nämnde presidenten mer konkreta säkerhetsfrågor och landets inre säkerhet.

President Niinistö betonade behovet av en egen nationell utrikespolitik, vid sidan av EU. Det borde inte bara någon tävling, men alla länder som kan, har också en egen utrikespolitik.

Dessutom kommer frågan om vilken EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik egentligen är, den är ju mest bara inofficiella överenskommelser, sa presidenten. Och ibland är bara några länder inblandade, till exempel Frankrikes och Tysklands trepartsmöten direkt med Ryssland, USA och Kina. Ingen av dem representerar en EU-institution, men den mottagande parten anser sig säkert tala med EU, eller åtminstone representanter för europeiska åsikter. Det är bra med dialog, men EU är nog lite på sidan om, också där, sa president Niinistö.

– Jag har kanske haft lite tur när jag fått diskutera med både USA:s, Rysslands och Kinas presidenter lite tätare än man brukar få göra i Europa. Ryssland ser nog lite annorlunda ut vid Belgiens kust än här hos oss. Vi har andra vinklar och problem, sa president Niinistö som en motivering för en egen utrikespolitik som kan gå åt andra håll än EU:s.

De direkta kontakterna med president Putin fungerar, sa president Niinistö. Om coronaläget tillåter så finns det ett besöksprogram väntande. Läs artikel