Oroväckande att Ryssland och Nato slutar prata, di.se

Frida Wallnor, ledarskribent på Dagens Industri

Relationen mellan Nato och Ryssland har inte varit så kylig som den är i dag sedan kalla kriget. Det anser Nato-chefen Jens Stoltenberg. Det är svårt att argumentera emot honom, efter måndagens händelser.

Ryssland gjorde nämligen verklighet av sitt hot om att stänga den ryska Nato-representationen i Bryssel. Samtidigt slog ryssarna igen försvarsalliansens militära sambandskontor samt informationskontor i Moskva och drog tillbaka ackrediteringarna för Natos utsända diplomater.

Moskvas agerande är ett direkt svar på att Nato utvisade åtta ryska diplomater från Nato-delegationen i början av oktober, efter anklagelser om spioneri. […]

Sverige tillhör länderna som allra tydligast markerat att EU:s sanktioner mot Ryssland ska vara kvar efter den olagliga annekteringen av Krim 2014.

Samtidigt har vi på senare år återupptagit kontakterna med Moskva, både på försvarsattachénivå och genom bilaterala utrikesministermöten. Länderna har också ett omfattande ekonomiskt utbyte. Den ryska industri- och handelsministern var nyligen på besök i Stockholm av just det skälet.

Den typen av samarbeten är inte bara bra för Sveriges ekonomi utan också indirekt för vår säkerhet. Dialog och handel är effektiva konfliktavhållande verktyg.

Sverige bör verka för att även Nato så snart som möjligt återupptar sina diplomatiska kanaler med Ryssland. Läs ledaren