Enligt det nyligen framlagda betänkandet Polisiär beredskap i fred, kris och krig (SOU 2025:57) ska möjligheterna att använda militär personal i polisiära insatser med användning av våld mot befolkningen utvidgas. För närvarande är den möjligheten begränsad till terroristbrottet. Enligt förslaget ska den utvidgas till att generellt omfatta all slags ”brottslig verksamhet” om det till exempel föreligger fara för förstörelse av egendom, omfattande skador på miljön, allvarlig störning av en viktig samhällsfunktion eller allvarlig fara för Sveriges säkerhet.
Jag har kommenterat förslagen på den här sajten: Om militära styrkor i polisiära insatser med rätt att använda våld mot befolkningen – BEVARA ALLIANSFRIHETEN
Regeringen har nu skickat betänkandet på remiss. Remissvaren ska ha kommit in till Justitiedepartementet senast den 3 oktober 2025.
I samband med att betänkandet presenterades den 21 maj slog justitieminister Gunnar Strömmer fast att nu gällande lagstiftning inte håller måttet:
”Det svarar inte alls mot vår tids behov av samspel mellan olika aktörer för att möta ett brett hot mot vår inre säkerhet. Med de här förslagen anpassas äntligen samspelet mellan polisen och försvaret till vår tids säkerhetshot. Nu ska förslagen remitteras, och jag förutsätter att många åsikter kommer att höras. Sedan ska regeringen välja väg framåt”.
Det verkar dock av uttalandet att döma som om Strömmer för sin del redan valt väg framåt.
Förslaget har inte väckt nämnvärd uppmärksamhet i media, trots att det rör sig om en helt central fråga som handlar om huruvida gränsen mellan polisiär och militär verksamhet ska upprätthållas eller suddas ut. Än finns det tid för en medborgerlig opinion att belysa saken och ta ställning,
Betänkande finns att läsa här: Polisiär beredskap i fred, kris och krig, SOU 2025:57 (regeringen.se)