Nya hoten mot Sveriges Nato-medlemskap, aftonbladet.se

Wolfgang Hansson, reporter och krönikör

Till slut tröttnade USA på den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans dubbelspel. Erdogan har varit mer mån om att bevara sin goda relation med Putin än att få stopp på den ryska aggressionen.

Trots att Turkiet är Nato-medlem har landet inte infört några sanktioner mot Ryssland och dessutom fungerat som ett transitland för känsliga produkter som övriga Nato-länder infört sanktioner mot att sälja till Ryssland.

Detta trots upprepade amerikanska varningar de senaste 18 månaderna.

USA:s finansdepartement införde i går sanktioner mot fem stora turkiska företag och en turkisk företagsledare för att de hjälpt till att förse Ryssland med högteknologi och elektronisk utrustning som gör att Ryssland kan fortsätta producera bland annat drönare för användning i angreppskriget mot Ukraina.

Beslutet kommer bara några veckor innan det turkiska parlamentet åter öppnar efter sommaruppehållet. President Erdogan lovade vid sommarens Nato-toppmöte i Vilnius att se till att Sveriges Nato-ansökan ska godkännas ”så fort som möjligt”.

Han kunde ha sett till att parlamentet extrainkallades under sommaren men lät bli. Men ”så snart som möjligt” bör rimligen inträffa senast i början av oktober. USA:s sanktioner kan dock få Erdogan att förhala frågan ytterligare.

Läs artikel