Norsk ilska över ”skandalköp” – betalar mer för F-35 än Finland, hbl.fi

Norge får betala betydligt mer för sina stridsflygplan av typen F-35 än Finland. Avslöjandet har väckt ilska bland politiker i stortinget.

Finland beslöt i december att välja jaktplanet F-35 framför fyra andra kandidater. Nu visar det sig att Finland betalar i snitt 1,3 miljarder norska kronor per flygplan jämfört med Norges pris på 1,74 miljarder.

Flera partier i Norge kräver svar på frågan hur avtalet med tillverkaren Lockheed Martin kunde bli så mycket dyrare för norrmännen. Vänsterpartiet Rödts ledare Bjørnar Moxnes säger att Norge aldrig borde ha valt F-35. Han pekar på Wikileaks-avslöjanden om stora påtryckningar för att 2008 få Norge att välja det amerikanska planet.

– Att amerikanerna även har lurat Norge genom att kräva många miljarder mer för flygen än vad andra länder får betala är ett slag i ansiktet på Norge och understryker behovet av att granska hela skandalköpet, säger han.

Høyres försvarspolitiska talesperson Hårek Elvenes tycker det är naturligt att priset på planen har gått ner i takt med ökad produktion, men vill ändå ha besked av försvarsministern om varför Finland får ett lägre genomsnittspris. Läs artikel