Niinistö om ryska konsulatet på Åland: ”Vi måste även ta hänsyn till våra västliga partners”, hbl..fi

President Sauli Niinistöfick ett varmt mottagande när han öppnade Ålands lagtings sessionsperiod i Självstyrelsegården i Mariehamn under fredag eftermiddag.
I somras avslöjade Niinistö att han hade lagt in en beställning på en juridisk utredning till Utrikesministeriets rättstjänst om det ryska konsulatets ställning. Utredningen som enligt HBL:s källor nu är färdig, gäller hela ramverket kring Ålands demilitarisering, inte bara konsulatet.
Niinistö sa i sitt tal att ministeriet slutför utredningen och har löpande kontakt med ålänningarna, men även andra parter.
– Denna fråga är inte begränsad till principerna för internationell rätt eller Finlands territorium. I dessa frågor måste vi också ta hänsyn till våra västliga partners åsikter, sa Niinistö. […]
För en månad sedan berättade HBL med hänvisning till uppgifter från Utrikesministeriet, att Sverige har signalerat att det vore negativt om Finland ruckar på Ålands demilitarisering eller stänger det ryska konsulatet i Mariehamn.
Från Sverige har Finland fått signaler att det vore skadligt för Sverige och negativt för relationen mellan Finland och Sverige om Finland nu ruckade på Ålandshelheten med demilitariseringen, enligt uppgifter från UM. Det har förts diskussioner på olika nivåer mellan Finland och Sverige om Ålandsfrågan.
Källor vid UM uppgav nyligen för HBL att det inte finns planer på justeringar i demilitariseringen eftersom det vore en direkt passning till det ryska propagandamaskineriet. Om Finland ensidigt skulle säga upp ett internationellt avtal som har varit i kraft i över 100 år skulle Ryssland garanterat utnyttja det till fullo, har man resonerat. Läs artikel