Magdalena Andersson tar emot Norges statsminister Jonas Gahr Störe, svt.se

Under tisdagen besökte Norges statsminister Jonas Gahr Störe Stockholm för att träffa sin svenska motpart Magdalena Andersson. De diskuterade bland annat Rysslands invasion av Ukraina och ländernas nära relationer. Under pressträffen meddelade även statsministrarna att de kommer fördjupa ländernas försvarssamarbete.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inledde pressträffen med att fördöma Rysslands invasion av Ukraina. De båda statsministrarna ägnade en stor del av mötet för att diskutera Rysslands brutala aktion mot Ukraina och landets civilbefolkning.

– Ansvariga ska ställas till svars, säger Magdalena Andersson.

– Sverige kommer även att stödja ICC:s åklagarkontor, både finansiellt och med experter, meddelar Magdalena Andersson. […]

Under pressträffen meddelade de båda statsministrarna planer om att fördjupa försvarssamarbetet. Bland annat har Magdalena Andersson bjudit in Finlands president Sauli Niinistö och och statsminister Sanna Marin tillsammans med Jonas Gahr Störe till ett möte för säkerhetspolitiska överläggningar i sommar.

– Syftet är att värna vår gemensamma säkerhet, säger Magdalena Andersson. […]

Magdalena Andersson uppger att hon även informerat sin norske kollega om Natodiskussionen i Sverige.

Två tidigare S-ledare och statsministrar, Göran Persson och Stefan Löfven, har i intervjuer tidigare uttryckt invändningar mot en eventuell svensk Natoansökan.

– Jag och Sveriges regering funderar hela tiden på vad som är säkrast för Sverige i varje enskilt läge och nu har vi ett nytt säkerhetspolitiskt läge efter den 24 februari, säger Magdalena Andersson.

Hon understryker att hon som statsminister först vill ha den nya säkerhetspolitiska analysen – som ska vara klar den 31 maj – innan beslut fattas. Läs artikel