Löfvens miljardförlust – ratar Frankrikes luftvärn, expressen.se

Sverige satsar miljarder på nya luftvärnsvapen.  Nu står det mellan två alternativ skriver Dagens Industri. 8,5 miljarder kronor för franska vapen eller 10-12 miljarder för ett mindre antal amerikanska som inte räcker för att skydda Sverige.  Men regeringen ser ut att välja den dyra vägen.

Sveriges regering har tidigare gått ut med att de väljer amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Mångmiljardaffären blir ett av de dyraste planerade försvarsinköpen. Något definitivt beslut ska inte ha tagits ännu och enligt Dagens Industri står det fortfarande mellan två alternativ. ..

ngen vet när det beslutas definitivt om en andra delanskaffning av Patriot eller hur stor kostnaden blir om Sverige verkligen gör slag i saken och går på det amerikanska alternativet. Kostnaden beräknas kunna stegra sig till 25 miljarder kronor, medan fransmännen redan har lämnat ett så kallat målpris på 8,5 miljarder. Det är något som framgår av hemliga dokument som Dagens Industri har tagit del av. Priserna är så hemliga att oppositionspartierna i riksdagen inte känner till siffrorna och frågan är hur många i regeringskansliet som gör det.

I samma veva som regeringen beslutade om att begära ut en offert från USA hade FMW redan pressat fram ett bättre erbjudande från konkurrenten SAMP/T från Eurosam. Frankrike kunde även garantera att en leverans till 2019. Läs artikel