Ledare: Om ett år kan Ukraina och Europa vakna upp i en annan verklighet, dn.se

[…] Vad som kan hända då har vi fått ett förebud om de senaste månaderna. När Zelenskyj besökte Washington i september vägrade Republikanerna låta honom tala inför kongressen. När partiet valde talman häromveckan enades de om en artig högerextremist som gjort stor sak av att frysa stöd som är helt avgörande för den ukrainska försvarsinsatsen. Och när mätföretaget Gallup i dagarna frågade amerikanerna hur de ser på stödet till Ukraina, svarade 62 procent av republikanska väljare att USA gör för mycket, jämfört med 14 procent bland demokrater.

Om Europa inte reagerar på det kan vi lika gärna slänga varningsklockorna på backen.

Ukraina utgör en sköld mot Europa, och det största hotet mot Sveriges säkerhet är en rysk seger, slog försvarsminister Pål Jonson fast i ett linjetal i våras.

Varför? ”Ryssland skulle på ett avgörande sätt flytta fram sina gränser och öka trycket gentemot övriga Europa, vilket skulle få mycket allvarliga geostrategiska och säkerhetspolitiska konsekvenser, som inte får ske” (SvD 9/1).

Vi har ett år på oss att förbereda för en verklighet där vi kan bli tvungna att möta det hotet utan hjälp från USA. Läs artikel