Kräver pengar till finländsk Jasaffär, sydsvenskan.se

Försvarsminister Peter Hultqvist vill ha grönt ljus för att öka försvarsanslaget ytterligare. En eventuell försäljning av Jas Gripen till Finland innebär nämligen stora kostnader även för svenska skattebetalare.

I vårändringsbudgeten för 2021 föreslår Hultqvist och regeringen att riksdagen ska gå med på att utveckla Gripensystemet.
Förutsättningen är att Finland senare i år säger ja till att köpa svenskt. Men den svenska regeringen anser att utfästelsen nu kan vara avgörande för Finlands val och därför måste riksdagen vara med på tåget. […]
Hur stora merkostnaderna kan bli är inte klart, enligt uppgift till TT. Det kommer att preciseras närmare i budgeten i höst. Avsikten är att det inte ska påverka genomförandet av det så kallade försvarsbeslutet som riksdagen klubbade före jul, om försvarets upprustning åren 2021-2025.
Regeringen och Saab satsar sedan några år hårt på att få Finland att välja Gripen modell E.
I det aktuella budet ingår 64 plan och även övervakningssystemet Globaleye med två specialplan från Saab. Tanken är att också det svenska försvaret ska skaffa sig två Globaleyeplan så småningom.
Totalt är den finska affären beräknad till uppemot 10 miljarder euro. Översatt i svenska kronor är det ungefär 100 miljarder. Läs artikel