Kina: Ukrainas suveränitet måste skyddas, di.se

Kina försöker kliva in som diplomatisk medlare i Ukrainakrisen med mål att stoppa ett krigsutbrott. Ukrainas suveränitet och territoriella integritet måste skyddas, säger utrikesminister Wang Yi. Men Natos expansion österut måste upphöra, säger Wang.

Under ett tal vid säkerhetskonferensen i München på söndagen sa Kinas utrikesminister Wang Yi att alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet måste värnas –och att ”Ukraina är inget undantag”.

Han uppmanade parterna i konflikten att återgå till det så kallade Minskavtalet och finna en handlingsplan, istället för att ”skapa panik och utbasunera krigshot”.

”Alla parter måste ta ansvar och arbeta för fred”, sa Wang. […]

Samtidigt manade Wang Yi Nato att inte expandera med nya medlemsländer i östra Europa, vilket är en av kärnfrågorna i Ukrainakonflikten.

”Kalla kriget slutade för länge sedan och Nato är en produkt av det. Nato bör anpassa sig till de nuvarande tiderna. Om Nato fortsätter att expandera österut, har det verkligen relevans för att bevara fred och stabilitet i Europa?” sa Wang under konferensen. Läs artikel