Irans utrikesminister om oroligheterna i Hormuzsundet: ”Måste vara säkert för alla”, hbl.fi

Det spända läget mellan Iran och USA satte sin tydliga prägel då Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif på måndagen inledde sin Nordenturné i Helsingfors. Under en presskonferens lade han upprepade gånger ansvaret på USA.

Den iranska utrikesministern Mohammed Javad Zarifs syn på USA:s roll kom klart fram då han kommenterade kärnenergiavtalet och konflikten i Hormuszundet. Ingen öppning och inga förhandlingar ser ut att vara i sikte.

– Det var inte vi som skapade konflikten. Det var en överenskommelse som inte exakt var det som vi ville ha, och säkert inte heller exakt det som USA eller Europa ville ha. Det gör det till ett perfekt avtal, sade han om kärnenergiavtalet. Han menade att det är upp till USA att hitta vägen tillbaka till sina förpliktelser.

– Iran har tydligt valt sida genom att föra svåra förhandlingar och förbinda sig till kärnenergiavtalet trots att USA och Trump drog sig ur det. Fönstret för dialog och för att upprätthålla detta viktiga avtal håller på att stängas.[…]

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sade senare att Finland kraftigt betonat att besättningen på Stena Impero måste släppas fri, inbegripet den lettiska medborgare som Finland på Lettlands begäran har bistått konsulärt.

– Vi betonade tydligt att det är fullständigt orimligt att hålla civila arbetstagare som pant. Det finns personer ombord som inte vet något om sin situation, att ta sådana människor till spelpjäser är rent ut sagt fegt, sade Haavisto. Enligt honom gav den iranska ministern med sin delegation inga löften eller besked i frågan. Läs artikel