Ingen malisk begäran att ta hem svenskar, nsk.se

Den danska försvarsmakten meddelade i måndags att danska elitsoldater och sjukvårdspersonal, totalt omkring 90 personer, hade kommit på plats i Mali för att delta i Task Force Takuba, en multinationell specialförbandsstyrka där även svenska soldater ingår.

Samma kväll meddelade Malis styre – militärjuntan som har kuppat till sig makten – att de inte var välkomna. Danmark har inte fått ett formellt medgivande till att skicka dit soldater, enligt juntan.

– Danmark är på plats mot bakgrund av en tydlig inbjudan och ett tydligt underlag, liksom de andra i insatsen, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

Kofod framhåller att Danmark har bjudits in av både tidigare och nuvarande regering i Mali. På tisdagen talade han också med Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och de två uppges vara överens om att juntan inte har någon grund för sitt agerande. […]

Sverige har inte fått någon förfrågan om att avsluta sitt deltagande, enligt utrikesdepartementet.

”Den folkrättsliga grunden för Sveriges deltagande i Task Force Takuba utgörs av en inbjudan från Malis regering”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT. Läs artikel