Hultqvist: Utesluter inte att Sverige kan tillverka vapen åt Ukraina, svt.se

Det är inte uteslutet att Sverige kommer att producera vapen åt Ukraina. Det uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S) för SVT.

– Men det är för tidigt att säga, säger han.

Under torsdagen möttes försvarsministrar från 17 länder i Köpenhamn, under en givarkonferens för Ukraina. Ett av de deltagande länderna var Sverige. Enligt Hultqvist har Slovakien, Polen och Tjeckien redan anmält att de kan hjälpa till med vapentillverkning.

– Det handlar om att utnyttja produktionslinjer i olika länder för att producera vapen som direkt kan levereras till Ukraina, säger Peter Hultqvist.

– Vi räknar med att konflikten blir långvarig och därför menar vi att de leveranser som hittills varit ska kompletteras med direkt produktion.

Även Sverige kan komma att bidra med vapenproduktion.

– Det är inget som jag utesluter, men det är för tidigt att säga. Vi är med i alla tre dimensionerna på ett positivt sätt, men sen får vi i slutändan se hur vi lägger upp alltihop, säger Peter Hultqvist. […]

Sverige har tidigare bidragit med vapen till Ukraina vid flera tillfällen. Bland annat har tusentals pansarskott skickats till landet.

Ett nytt möte ska hållas i september. Då ska de 26 deltagarna på givarkonferensen fatta mer konkreta beslut för de tre områdena. Läs artikel

Läs även kommentar på den här sajten till Sveriges vapenleveranser till Ukraina.