Finska presidenten ser risker med Nato-medlemskap, svt.se

Finlands president Sauli Niinistö ser en stor risk för en eskalering av situationen i Europa. Det oavsett vilket alternativ Finland väljer för att stärka säkerheten, det säger han till Financial Times.

-Jag förstår mycket väl att till exempel (ett medlemskap i) Nato kan se ut som att våra bekymmer är över. Men alla olika alternativ medför risker vi måste ta hänsyn till. För närvarande är den stora risken en eskalering av situationen i Europa, säger han i intervju.

Sauli Niinistö säger till Financial Times att även andra alternativ för att öka Finlands säkerhet skulle innebära risker för eskalering.

Han säger att huvudalternativet till ett Nato-medlemskap är att fördjupa försvarssamarbetet med USA och Sverige.

I intervjun säger Sauli Niinistö att han inte vill koppla samman oron för en eskalering av säkerhetssituationen i Europa med hur Finland bör agera i frågan.

– Om en eskalering skulle ske skulle det ha en stor påverkan på alla. Det är därför jag vill understryka risken för en eskalering, utan att knyta det till Finlands agerande eller beslutsfattande, säger han till Financial Times.

Enligt en opinionsundersökning gjord av finska public service-bolaget YLE stödjer 62 procent av finländarna ett Nato-medlemskap. Det är en kraftig ökning sedan invasionen av Ukraina.

Även Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) har uttryckt oro för att en ansökan om medlemskap i Nato skulle destabilisera säkerhetsläget. Läs artikel