Aurora 2023 skall ”Öka den militära förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige” – stärker övningen vårt nationella försvar?

Utgivarna

Den stora militärövningen Aurora 23 omfattar totalt 26 000 deltagare från svenska försvaret och från 14 andra länder (13 Nato-medlemmar och det alliansfria Österrike).

Scenariot bygger på att Sverige utsätts för påverkansoperationer och sabotage över hela landet, som övergår till militära angrepp.

Försvarsmakten poängterar att det gäller försvar av Sveriges territorium och att övningen innebär att man skiftat fokus från internationella insatser till ett nationellt försvar. Inriktningen understryks av att man övar förmågan att leda brigader med en divisionsledning vilket är vad som krävs för att slå en kvalificerad fiende.

Syftet är alltså ett territorialförsvar av hela landet men övningen kommer att synas främst i södra Sverige och på Gotland.

För en nationell försvarsopinion borde därmed Aurora 23 hälsas som ett viktigt led i att stärka försvaret.

Försvarsmakten framhäver med rätta betydelsen av att öva stora markförband. Det är vad som slutligen kommer att krävas för att kasta ut en utländsk makt som tagit en del av territoriet.

Trovärdigheten i den strategin kan dock fortfarande ifrågasättas då  politikerna trots löften om territorialförsvar fortfarande inte gett försvaret förutsättningar att bygga ett territorialförsvar. Idag har Sverige endast 1 1/2 övad brigad och ytterligare 2 kommer inte förrän om flera år.

Förutom stärkandet av det svenska försvaret är syftet med Aurora 23 att öva för att möjliggöra för utländska trupper att komma till hjälp. Det ligger i vårt eget nationella intresse att vi kan ta emot militärt stöd genom kollektivt självförsvar om vi blir angripna men att så stor vikt läggs vid utländskt stöd avspeglar svagheterna i det svenska territorialförsvaret.

Utländskt stöd är aldrig garanterat fritt från riskerna med att en inbjuden stormakt börjar agera utifrån sin egen agenda och inte utifrån vad som bäst tjänar Sverige. I Aurora 23 deltar till exempel en amerikansk marinkårsbrigad som skall föras in på svenskt territorium från Norge.

Vi kan jämföra med hur diskussionen förs i Norge om amerikanska styrkor. Genom att man under decennier gravt eftersatt och rustat ned det egna territorialförsvaret har man öppnat för amerikanska baser i strid med det norska basavtalet. Vidare har Norges Nato-försvar lagts under USA-kommandot i Norfolk, Virginia. Kritiker av den förda politiken hävdar att Norge därmed överlåtit på USA kontrollen över försvaret och risken finns att USA vill använda norskt territorium för att positionera sig i kraftmätningen med Ryssland om de strategiska kärnvapnen som Ryssland har på Kolahalvön.

På frågan om det försämrade säkerhetsläget och det faktum att Sverige är på väg in i Nato har påverkat uppläggningen av Aurora 23 är svaret enligt övningsledaren nej, något som dock kan ifrågasättas  då han i samma intervju i Officerstidningen 8 mars menar att  Aurora  23 är  ”Bästa träningsmatchen för att kliva in som en trovärdig aktör i Nato”.

Aurora 23 är därför en övning med flera aspekter men huvudsidan är att den stärker det svenska territorialförsvaret. Det handlar om försvar av Sverige mot väpnat angrepp och förutom det militära försvaret deltar totalförsvaret, hemvärnet och frivilliga försvarsorganisationer.

Mycket kvarstår dock innan Sverige har ett verkligt territorialförsvar av hela landet. Här behövs en stark försvarsopinion för  satsningar  på markstyrkor och då måste värnplikten byggas ut till att bli allmän.

Det finns inga försvarsgarantier vare sig från Nato eller andra att vårt land kommer att försvaras vid ett angrepp. Enda garantin är försvarsviljan hos oss och vårt eget nationella försvar.

Tillägg:

Ukraina i Aurora 23

I vår kommentar till Aurora 23 skrev vi att deltagande nationer var Nato-medlemmar förutom Österrike. Det var inte korrekt då även Ukraina tillhör de deltagande staterna vilket vi missade.

Vi har på den här sajten argumenterat för att Sverige inte skall dras med i kriget och därför inte skicka vapen till Ukraina. Stöd kan ges humanitärt , ekonomiskt och politiskt till Ukraina som är utsatt för rysk aggression men Sverige skall inte ta steg som kan uppfattas som början till militärt samarbete. Det stärker inte svensk säkerhet.

Utgivarna