Ännu mer Nato-trassel efter HD:s beslut om Turkiet, aftonbladet.se

Oisín Cantwell, kolumnist.

Statsminister Ulf Kristerssons och president Recep Tayyip Erdogans presskonferens i Ankara för en dryg månad sedan vållade sannerligen rubriker. Förhoppningen med besöket var att lösa upp knutar, men värden var inte bara butter och svårflirtad utan passade även på att leverera ett nytt krav för att godkänna den svenska Natoansökan.

– En person befinner sig i Sverige, och jag kommer nämna honom vid namn: Bülent Kenes. Det är av största vikt att han utlämnas till oss. Och vi vill att Sverige agerar med mer känsla, förkunnade Erdogan.

Nu är ordningen i ett land som Sverige så pass besvärlig att politikerna inte alltid kan fatta beslut utifrån en despots uppfattning om hur saker och ting ska skötas. Inte minst lagen ställer till med förtret, vilket dagens beslut från Högsta domstolen är en påminnelse så god som någon om.

HD gör nämligen i ett yttrande till regeringen tumme ner till Turkiets begäran om att lämna ut Bülent Kenes, en journalist och debattör som hade en lång och framstående karriär i sitt hemland innan han efter försöket till militärkupp 2016 flydde till Sverige. […]

Men någon kriminalisering av deltagande i en terrororganisation finns inte i Sverige, konstaterar justitieråden. Och eftersom en förutsättning för utlämning är ett brott som enligt svensk lag ger minst ett års fängelse, blir det inte tal om att sätta Kenes på ett plan till Turkiet.

Men inte nog med det. HD påpekar också att exiljournalisten har beviljats flyktingstatus på grund av risk för förföljelse till följd av sin politiska uppfattning. Det är ytterligare ett skäl till att säga nej till Erdogans önskemål. Läs artikel