Andersson om Nato-medlemskap: Skulle destabilisera säkerhetsläget, svt.se

En svensk ansökan om Nato-medlemskap är inte aktuell. Det uppgav statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på tisdagseftermiddagen.

– I det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa.

Statsminister Magdalena Andersson beskrev på tisdagens pressträff Rysslands agerande i Ukraina som ”en alltmer brutal och urskillningslös krigsföring som drabbar civila”.

– Rysslands krig är olagligt. Krigets lagar måste gälla. Våldet mot civila måste omedelbart upphöra, säger Andersson.

Statsministern bekräftade även att leveranser av militär materiel från Sverige har fullföljts och berättade att man nu undersöker ytterligare möjligheter att stötta Ukraina, bland annat för att stärka deras motståndskraft mot cyberattacker.

När det kommer till den försvarspolitiskt brännheta och omdebatterade frågan om Nato-medlemskap säger regeringen fortsatt nej till att starta en diskussion. Magdalena Andersson menar att en svensk ansökan om att gå med i försvarsalliansen skulle ha en negativ påverkan på det rådande säkerhetsläget.

– Om Sverige skulle välja att skicka in en Nato-ansökan i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa. […]

Andersson meddelade att Sverige och Finlands regeringar inför EU-toppmötet med Europeiska rådet i Frankrike senare i veckan har skrivit ett gemensamt brev till övriga medlemsländer. Detta för att påminna de andra länderna om och understryka vikten av EU:s gemensamma försvarsklausul som finns inskriven i Lissabonfördraget. Den innebär att EU-länderna är skyldiga att ge stöd och bistånd ”om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium”.

– Det handlar om att understryka att den klausulen finns, säger Magdalena Andersson. Läs artikel