Amerikansk militärexpert till Svenska Yle: USA:s underrättelsetjänst är till enorm hjälp för de ukrainska styrkorna, svenska.yle.fi

USA är den överlägset största bidragsgivaren till Ukraina. Förutom militärt och humanitärt stöd förser USA även Ukraina med en massa underrättelseinformation, både på det strategiska och taktiska planet.

USA:s underrättelsetjänst har hjälpt de ukrainska styrkorna i väldigt hög grad med information på flera nivåer, mer än många kanske inser, säger Mark Cancian som är äldre rådgivare vid den inflytelserika tankesmedjan CSIS i Washington DC. Det handlar om allt från att berätta för ukrainarna vad ryssarnas nästa strategi kan vara, till att förse de ukrainska styrkorna på fronten med detaljerad underrättelseinformation, menar Cancian.

– Konkret information som att nu finns en rysk pansarvagn vid denna korsning eller att det finns ett militärhögkvarter eller ammunition i denna byggnad.

Cancian nämner ytterligare ett exempel, den ukrainska attacken mot Rysslands högste uniformerade militär, generalstabschefen Valerij Gerasimov i maj, när han besökte en ledningscentral i Izium sydöst om Charkiv. Gerasimov undkom attacken, men 200 ryska soldater uppges ha dödats.

– Det är alldeles uppenbart att den amerikanska underrättelsetjänsten fick höra om besöket och larmade ukrainarna. USA hjälper Ukraina på flera nivåer, både taktiskt och strategiskt. […]

Han säger att de avancerade luftvärnssystem som USA:s president Joe Biden lovade Ukraina efter måndagens missilattacker kommer att vara till stor nytta.

– I synnerhet för att försvara sig mot kryssningsrobotar som Ryssland i första hand har använt sig av, men också mot olika sorter självmords drönare. Däremot är luftvärnssystemet inte till någon hjälp mot ballistiska robotar som Iskanders, men Ryssland har hittills använt dem väldigt sparsamt. […]

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj upprepade senast denna vecka kravet på robotar med längre räckvidd, så kallade ATACMS med en räckvidd på nästan 200 kilometer. Ukraina har argumenterat starkt för dem och även föreslagit att USA skulle få godkänna målen innan robotarna avfyras.

Men president Joe Biden har inte velat skicka dem till Ukraina eftersom det kan provocera fram ett ryskt svar och eskalera kriget. Ryssland har även varnat för att robotar mer längre räckvidd skulle korsa en röd linje. Läs artikel